Zadarska ljetna liga: Lanjski finalist Voštarnica u poziciji prvog izazivača
Zadarska ljetna liga: Lanjski finalist Voštarnica u poziciji prvog izazivača
293608698_1084268385861300_3187157318411832148_n

Zadarska košarkaška ljetna liga ove godine ide ozbiljnija nego ikad. Potvrdit će to i činjenica da se od strane Hrvatskog košarkaškog saveza dobio status Otvorenog prvenstva Zadarske županije pa će prvak ovogodišnje Ljetne lige zaslužiti pravo igranja u Drugoj muškoj ligi – Jug. Stoga će se Ljetna liga 2023 igrati po Propozicijama HKS-a za Treće muške lige, a povjerenstvo lige ponovno preuzima Košarkaški savez Zadarske županije. Uz to dogodile su se i promjene u sustavu natjecanja. Ove sezone prijavilo se tek 12 momčadi koje su raspoređene u tri skupine po četiri sastava, a među najboljih osam koji će igrati doigravanje mogu završiti u teoriji i četvrtoplasirani u skupinama jer će se ulazak u Top 8 krojiti po učinku, a ne po plasmanu.

Gefra sanja titulu

Čast otvaranja ovogodišnjeg izdanja koje je zakazano za 7. srpnja u 20 sati pripala je lanjskim finalistima Voštarnici koja će se u 1. kolu skupine A sučeliti sa Sukošanom. Voštarnica je u potpuno neizvjesnom finalu prošlog ljeta pred 1500 gledatelja izgubila nakon produžetka (89:86) od Pristana iz Sv. Filipa i Jakova, tako da joj je i ove godine cilj ponovno završiti visoko, a činjenica da nema lanjskog pobjednika u konkurenciji je stavlja u poziciju prvog izazivača za titulu.

– Naravno da nam je cilj konačno osvojiti Ljetnu ligu, jer smo već četiri godine u nizu među četiri najbolja. Bili smo treći, četvrti, pa opet treći, dok smo lani završili kao drugi, tako da je vrijeme da se popnemo na najviše postolje. Svaki put bismo u polufinalu ili finalu lani bili kratki za dva do tri koša, nadam se da će nam se sve konačno vratiti ove godine – kazao je bez dlake na jeziku igrač i jedan od iskusnijih članova Voštarnice Dominik Dujmov. Snaga Zelenih je u činjenici da su ostali u istom sastavu, a kada je tako onda se zna »tko pije, a tko plaća«, tj. sve su kockice posložene, a najveće nade se na terenu pak polažu u mladost koju predvode mladi reprezentativci Hrvatske uz nekolicinu veterana koji drže uzde svlačionice.

– Naša najveća snaga je to što ove godine nastupamo s identičnim sastavom kao i lani pa se može kazati da smo dobro uigrani i posloženi. Uz to važno je za istaknuti kako se svi među sobom poznajemo dugi niz godina i svi dolazimo iz kvarta Voštarnice. Kostur momčadi nam čine mladi dečki koji su prošli sve uzraste KK Zadar, poput Jurice Zagoršaka, Roka Lukića, Gabriela Karamarka…, a što se tiče iskustva tu su nezaobilazni Paolo Marčev i Marin Knežević. Ne smijem zaboraviti da je u rosteru ponovno Frane Ostojić Gefra koji svake noći sanja kako Vošta podiže pehar i mislim da ga ne bismo smjeli iznevjeriti.

Svaka utakmica bitna

Unatoč manjem broju sudionika, ove godine se očekuje kvalitetna košarka na otvorenim terenima ŠC Višnjik.

– Manje je momčadi ovog ljeta, no mislim da se nije izgubilo na kvaliteti, osim možda što nema Kampa Kaštela dok su se igrači lanjskog prvaka Pristana razbacali po ostalim momčadima pa se i na toj strani neće izgubiti na kvaliteti. Ovako na prvu među favorite bi sigurno svrstao Smiljevac, Bazen, Meladu, možda još i Sfingu, no nadam se da ćemo i mi biti na lanjskoj razini i da ćemo ući u taj uži krug favorita za naslov.

Uz broj sudionika promjena je i u sustavu natjecanja koji će sigurno podići natjecateljsku draž.

– Mislim da je dobra ideja što se teoretski i kao treći u skupini možeš naći u četvrtfinalu i zato će svaka utakmica u skupini biti iznimno bitna. Mi otvaramo drugog petka protiv Sukošana, svjesni smo da neće biti lagano, ali očekujem da ćemo pravim startom pokazati kako mislimo ozbiljno – kazao je za kraj Dujmov.