Momčad Smiljevca puna ambicija iščekuje skorašnji početak Zadarske ljetne košarkaške lige
Momčad Smiljevca puna ambicija iščekuje skorašnji početak Zadarske ljetne košarkaške lige
294935077_509037454441358_4780671274800549791_n

Peto renovirano izdanje Zadarske ljetne lige kreće 7. srpnja s razigravanjem po skupinama na otvorenim terenima ŠC Višnjik, a u međuvremenu se polako privodi kraju proces kompletiranja rostera jer su prijave za registraciju igrača otvorene još do sutra. Mnoge momčadi su zapravo već zapečaćene, posebno one koje se ovog ljeta misle najozbiljnije potući za sami trofej, a među njima svakako se ističe Smiljevac u kojem se nimalo ne skriva ambicija da se konačno želi dohvatiti najviše postolje. Smiljevčani su bili najbliže tom uspjehu 2021. godine kada im se u finalu ispriječio Kampo Kaštelo, dok su ljeto prije zaključili natjecanje na trećem mjestu. Očekivao se lani i uzlet do zlatne medalje, no kao favoriti su naišli na minu u četvrtfinalu, boljom se pokazala Voštarnica koja je kasnije stigla do finalnog dvoboja.

Opasna konkurencija

– Prošle godine smo podbacili, ispali smo u četvrtfinalu od Voštarnice. Naletjeli smo tada na mladog i poletnog protivnika koji nas je pomeo i zasluženo otišao dalje. Ove godine planiramo otići barem jedan korak dalje, ako ne i dva – kazao je standardni član smiljevačke ljetne družine Domagoj Horvat. Po njemu, a i po mnogim drugima, ovogodišnje izdanje Ljetne lige bi moglo biti najnapetije u povijesti, jer se ni za jednu momčad ne može kazati da je potpuni autsajder. A kada se priča o favoritima za naslov onda se tu ipak dolazi do filtra od četiri do pet kandidata.

– Tu se nekako ističu tri do četiri momčadi, nažalost nema Kampo Kaštela i Pristana koji bi da su se prijavili sigurno bili u krugu favorita. Ovako su najizgledniji kandidati Sfinga, Voštarnica, Melada, a čini mi se da bi tvrdi orah ove godine mogli biti Splićani iz Strožanca koji su kako sam mogao čuti složili solidnu ekipicu. Oni su nam protivnici u 1. kolu i ta utakmica će nam sigurno ponuditi neke odgovore gdje smo i što smo.

U redovima Smiljevca kao i kod drugih momčadi ne bune se na izmjenu sustava natjecanja koji se čini više fer u odnosu na prijašnje sezone.

– Sigurno je puno bolje kada se suzila mogućnost nekakvog kalkuliranja ili neravnomjernog ždrijeba. Prijašnjih sezona mogao si imati sreće pa te dopadnu u skupini lakši protivnici, ili obrnuto da se u već u četvrtfinalu moraš boriti s favoriziranom Voštarnicom kao što nam je bilo lani. Treba stoga ići odmah od početka vrlo ozbiljno i bez ikakvih kalkulacija, a dobro je što se ima vremena ispraviti eventualni kiks u prvom dijelu.

Priključili se Lisica i Fantina

Pojedinačna kvaliteta kod Smiljevčana nikad nije bila upitna, a i ovog ljeta će nastupiti s respektabilnim rosterom u kojem ne manjka poznatih košarkaških imena.

– Baza su nam četiri momka iz pomlatka KK Zadar: Niko Šare, Vice Grbić, Vito Perković i Andro Mirčeta. Nema nam u odnosu na lani Maksima Matuline i Nikole Jadrijeva, no uzeli smo zato dva momka koji su prošle godine nosili Pristan do naslova. Tako nam se priključio iskusni premijerligaški igrač Šime Lisica koji je igrao za Zadar, VROS, pa Alkar prošle sezone te Marija Fantinu koji je nakon odrađenog juniorskog staža u Zadru otišao na američki koledž i tamo mu ide uistinu dobro. To je nekakav bazičan kostur, uz naravno nešto iskusnije pojedince poput Tonija Vidaića koji je i igrač i trener, a poznat je kao trener kadetske selekcije KK Diadora – kazao je za kraj Horvat.